Wij helpen u graag verder
Zeemanlaan 39
2313 SW Leiden
telefoon: 071-5123264
mail: info@keijbeheer.com
Contactformulier
Een studentenhuis verhuren is maatwerk. Er moet gekeken worden welke samenstelling van huurders er gezocht wordt en hoe een huis wordt verhuurd. Een hoofdhuurder voor het hele pand, met medehuurders, of voor iedere kamer een apart huurcontract. Het kan allebei en zal per verhuurder verschillen, afhankelijk van verschillende factoren. Wel heel belangrijk om van te voren alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Daar zijn wij graag bij van dienst.
1. Regels en wetgeving
Als een eigenaar van een pand overweegt om het als studentenhuis te gaan verhuren is het allereerst van belang dat er wordt gekeken wat er kan en mag. Is er een hypotheek dan heeft de bank er hoogstwaarschijnlijk regelgeving voor of er moet toestemming worden gevraagd. Afhankelijk van de vorm van verhuur zal er gekeken moeten worden hoe de regelgeving van de gemeente is. Moet er misschien een vergunning worden gevraagd voor kamerverhuur? En ook moet gekeken worden of de opstalverzekering moet worden aangepast.
2. Check de achtergrond van uw huurder
Bij het zoeken naar geschikte huurders is het bij ons goed gebruik om te informeren naar de dagelijkse bezigheden, de financiële omstandigheden, referenties en eventuele mogelijkheden tot garantstellen. Als een huurder éénmaal woont is er sprake van huurbescherming en het is dus heel belangrijk om van te voren een beeld te krijgen van de kandidaathuurder.
3. Goed contract
Of het nou één huurcontract wordt of meerdere, het is heel belangrijk om alle afspraken goed vast te leggen. Ook is het belangrijk om goed na te denken over de condities m.b.t. de levering van gas, elektra, water en internet. Als er inclusief wordt verhuurd dan moet er in het huurcontract worden vastgelegd welke goederen en diensten worden geleverd en er moet een splitsing worden gemaakt in huur en servicekosten.
Wordt er een waarborgsom verlangd dan is het verstandig om te vermelden dat er geen rentevergoeding plaatsvindt over de borgsom. Wordt dat niet vermeld dan kan de huurder bij vertrek een rentevergoeding vragen en heeft daar dan ook recht op.
4. Oplevering
Na het opmaken van een huurovereenkomst volgt de oplevering. Het is verstandig om bij de oplevering vast te leggen wat er bij het huis hoort aan inventaris en stoffering en de staat van de kamers, gemeenschappelijke ruimtes, inventaris en stoffering. Tegenwoordig worden er bij de oplevering vaak foto’s gemaakt die bij het opleveringsrapport gevoegd kunnen worden. Afhankelijk van wat er is afgesproken over de levering van gas, elektra en water is het raadzaam om foto’s te maken van de meterstanden en deze eveneens bij te voegen.
5. Vertrek
Bij het opzeggen van de huur en het opleveren van de woning of kamer kan er met behulp van het opleveringsrapport bij aanvang gecontroleerd worden of er wordt opgeleverd in dezelfde staat, rekening houdend met normale slijtage. Als alles in orde is dient een eventuele borgsom te worden terugbetaald aan de vertrokken huurder.
Keij Beheer is specialist in vastgoedbeheer. Naast bovenstaande 5 tips zijn er waarschijnlijk nog wel 50 te geven. Als er plannen zijn om te verhuren dan bent u van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Vastgoedbeheer iets voor u? Bekijk het hier.
Een offerte voor vastgoedbeheer van uw studentenhuis aanvragen? Dat kan hier.
Wij helpen u graag verder
Zeemanlaan 39
2313 SW Leiden
telefoon: 071-5123264
mail: info@keijbeheer.com
Contactformulier